lauantai 9. kesäkuuta 2012

Raparperi-marenkipiirakka


Kävin viikolla kyläilemässä, ja sain kotiin tuomiseksi raparperia. Piirakkahan niistä piti väkertää, mutta halusin jälleen kokeilla jotain uuttakin. Niinpä päädyin Leivontaherkuilta tulleeseen reseptiin, joka tulee tässä:

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
½dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100g voita
1 kananmuna

Täyte:
n.7,5 dl raparperia
1 dl sokeria 
1 dl vettä
Itse lisäsin jonkin verran sekä vettä että sokeria, sillä raparperit olivat melko kirpsakoita :)

Marenki:
3 kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria

Säädä uuni 225 C. Sekoita pohjan kuivat aineet ja paloiteltu rasva ryynimäiseksi seokseksi. 
Lisää joukkoon muna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina noin 28 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Jätä täytteitä ja marenkia varten noin 2cm korkeat reunat. Pistele pohja haarukalla, ja laita jääkaappiin noin 10 minuutiksi.

Paista pohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Säädä uuni 150 asteeseen.

Täyte: Kuori ja paloittele raparperit. Keitä veden ja sokerin kanssa kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Anna jäähtyä. Valuta raparperit hyvin lävikössä ja levitä pohjan päälle. 

Marenki: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri varovasti vaahtoon ja levitä raparperien päälle. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes marengin pinta on saanut väriä. 

Nauti sellaisenaan tai lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti